İçeriğe geç

GÜNLÜK KİRALIK EV TURİZM BELGESİ

Günlük Kiralık Ev Ne Demek? Günlük Kiralık Ev Nedir, Özellikleri Neler?
Günlük kiralık ev sözcüğü turizm amaçlı konaklama ihtiyacı sonucunda oluşturulduğu dikkate alındığında günlük kiralık ev sözcüğünün ne anlama geldiği ve bu aktivitenin normal konaklama faaliyetlerinden hangi özellikleriyle ayrıldığı açıklanabilir. Dolayısıyla günlük kiralık ne demek, günlük kiralık ev nedir, ve özellikleri neler gibi sorulara cevaben.

GÜNLÜK KİRALIK EV NEDİR?


Turizm amaçlı konaklama mekanları yerine ve yapısına göre farklılık gösterir. Otel, pansiyon ve günlük kiralık daireler denilebilir. Turizm amaçlı konaklama mekanları kendi aralarında pansiyon, apart otel, butik otel, tatil köyü ve yıldızlı oteller diye ayrılırlar. Günlük kiralık evler otel ve pansiyonlardan çok daha farklı bir statüdedir. Genellikler rezidansta olurlar. Ancak müstakil binalar da kullanılabilmektedir. Bir binanın ya da rezidansın içindeki belli sayıda evi alan firmalar bunları günlük olarak kiraya vermektedir. Günlük evler 1+0, 1+1, 2+1 veya 3+1 dairelerden oluşmaktadır.

Turizm amaçlı konut izin belgesi.

Tek kişi, çiftler, arkadaş grupları ve aileler günlük kiralık dairelerden kalabilirler. Günlük kiralık evi otel ve pansiyondan ayıran en temel özellik otel ve pansiyonlarda konaklayanlar kişi başı ücret öderken, günlük kiralık dairede daire başı ücret öder. Otelde ya da pansiyonda 2 kişi kalırken 2 kişi ayrı ayrı ücret öder. Ama günlük kiralık evde 2 kişi kalacaksa sadece kalınacak dairenin parası ödenir.

Apart oteller hariç otel ve pansiyonda mutfak olmadığı için yemek yapma imkanı yoktur. Günlük kiralık dairelerde ise genelde 1+0 daireler hariç her mutfak vardır. Günü birlik dairede konaklayanlar diledikleri gibi kendi yemeklerini hazırlayabilmek için mutfağı kullanabilirler ve bunun için ek ücret ödemezler. Peki günlük kiralık daire turizm işletme belgesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından istenilecek nitelikler nelerdir?

 

GÜNLÜK KİRALIK DAİRELERE TURİZM KONUTU TURİZM BELGESİ


Yeni yasama yılında 01.10.2023 tarihi itibariyle Türkiye Büyük Millet Meclisinin günlük kiralanan evlere yönelik yasa teklifinin ayrıntıları.

Günlük kiralık evleri kiralayan da kiraya veren de sorumlu olacak. Evini bu yolla kiralamak isteyenler Kültür ve Turizm Bakanlığından turizm konutu ruhsatı alacak, kapısına turizm konutu tabelasını asacak. Turizm konutu belgesini almayanlar evlerini günlük kiraya veremeyecekler.

Günlük kiralık ev ruhsatın alınabilmesi için evini günlük kiraya verecek kişilerin bazı şartları yerine getirmesi gerekecek.

Günlük kiralama yapan ev sahipleri yangın merdiveni, yangın raporu belgesi, atıkların kontrolü belgesi izinlerini almak zorunda kalabilirler. Günlük kiralık evlerin içine de bir otelde bulunması gereken zorunlu eşyaların (saç kurutma makinası, havlu, nevresim takımı vs) olması istenecek. Eğer günlük kiralanacak ev apartman içindeyse komşulardan muvafakatname istenecek. Bir kişi dahi onay vermezse ev sahibi günlük kiralama yapamayacak.

Kanun yasalaştıktan sonra günlük kiralama yapanlar kurallara uymadığı takdirde cezai yaptırımlara maruz kalacak. Daire başına 1 milyon TL’ye yakın ceza uygulanması planlanıyor. Ayrıca belgelerin tamamlanmaması, kiralamanın da devam ettiğinin tespit edilmesi haline ev mühürlenecek. Yeni yasal düzenleme ile, günlük kiralamalarda tıpkı otellerde olduğu gibi kiralamayı yapan kişinin kimlik bilgileri ve konaklama süreleri Emniyet’e bildirilecek. Bunun için e-devlet üzerinden bir ara yüz açılacak. Bu bilgileri vermeyen ve günlük kiralık ev verdiği tespit edilen ev sahipleri sorumlu olacak ve cezai yaptırıma maruz kalacak.

 

Konutunu turizm amaçlı günübirlik kiralayanlara bütün kat maliklerinden izin aldıktan sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan aldığı izin belgesini kapısına asma zorunluluğu getiren Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi Mecliste kabul edildi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın yaptığı hesaplamaya göre kanunun yürürlüğe girmesiyle 51 milyar 638 milyon liralık kazanç kayıt altına alınacak ve vergilendirilecek. Tek seferde 100 günden fazla süreli yapılan kiralamalar kapsam dışında tutuldu.

Detaylar